lisaxelsson.blogg.se

...början på ett äventyr

MER BILDER!!!

Kategori: Allmänt

Här är favoritkaféet i Woodstock! 
 
I Muizenberg har Projects Abroad ett surfprojekt där de lär barn surfa.
 
De kända stugorna på stranden i Muizenberg.
 
Matmarknad mmmmm! Hela det andra bordet består av Heathfield-gänget.
 
Och så var det dags för vintur! På bild ser ni alla mina housemates. Från v: jag (hehe), Hannah, Leonie, Maryse och Phoebe. Nu har ju dock Maryse och Phoebe åkt :(((
 
Lunch-break med fantastisk vy!
 
Det här var utsikten från hotellet vi drack afternoon tea på, på min födelsedag. Helt okej...
 
Creative Morning på Bree St. 
 
På vår guidade tur i fredags fick vi se bänkar från apartheidtiden. Den här bänken fick t.ex. bara vita sitta på. Svarta som befann sig i Kapstaden var tvungen att bära med sig ett pass som visade att de hade tillstånd att vara där. Vem som helst kunde kunde kräva att en svart skulle visa sitt pass för dem. Ett stort problem som uppstod med apartheiden var ju alla människor som var "blandade". För att kunna avgöra om du var svart eller vit gjorde bl.a. ett test där man stoppade in en penna på personen i frågas hår. Om pennan stannade kvar, kvalificerades du som svart. Helt sant. 
 
The Old Biscuit Mill som vi besökte i lördags. Någon verkade ha glömt sin bebis i grönsakslådan...
 
Mmmm, så mycket mat! 
 
Och här är vi uppe i Bo-Kaap. Så himla vackert!
Här har ni mig och mitt nya superafrikanska halsband hihi.
 
 

Mzolis och en kreativ morgon

Kategori: Allmänt

Hejsanhoppsan! 

Jaha, där sprang ännu en vecka förbi utan att jag kunde förmå mig att skriva lite. Sorry guys. Jag lovar att det enbart tyder på bra saker.

Måndags och tisdags var väldigt vanliga kontorsdagar med väldigt lite action och väldigt mycket dator och tjabbande i köket. I onsdags hade vi inget internet på kontoret så istället åkte vi till något som heter Sandcob Sancturay som är ett ställe för sjöfåglar i nöd. Fantastiskt verkade volontärerna där tycka. Fruktansvärt tyckte jag. Det var en ganska litet ställe som kryllade av pingviner och fiskmåsar som av olika anledningar tydligen behövde hjälp. Tjejen som guidade oss talade på ett heligt sätt om det hela och blickade på ägghuset med nästan trånande ögon. ”Dit från ingen, ingen som är kvalificerad gå in. Allt är steriliserat och man måste tvätta sig varje gång man rört något. Inte ens jag har fått gå in där.” Jag rynkade ögonbrynen. I min värld låter det helt orimligt. Hur troligt är det att äggen skulle behandlas på det sättet ute i naturen? Herre gud, de verkade ju få bättre uppassning än människobebisar. Fortsättningsvis berättade vår guide att de inte får ha någon kroppslig kontakt med fåglarna för att fåglar inte ska ”imprinta” på dem och därav inte klara sig själva ute i det vilda. Men alltså, vem vill volontära med djur som du inte får klappa?! Det enda de egentligen fick göra var att städa bajs och tvätta burmattor. Usch nej, inte min grej. När vi var klara åkte jag och Kriti till Waterfronts matmarknad och åt lunch ute i solen. Ä-l-s-k-a-r alla dessa matmarknader! Sedan tog jag tåget till Rondebosch (där Human Rights kontoret ligger) och gick till Sorbet Salon där jag gjorde ögonfransförlängning för farmor och farfars födelsedagspengar. Nästan två timmar tog det, fattar ni hur snygga fransar jag har nu eller? Hehe. På kvällen åkte vi tjejer till Kalks Bay där vi innan det var dags för karaoken satt på en Kubansk bar och drack lite vin. Stället ska tydligen vara ganska känt men nu var det ganska öde i ärlighetens namn. Vi rörde oss ganska snabbt vidare till vår favoritbar. Där inleddes kvällen med att en ruskigt full grabb slängde två öl över oss (han siktade nog på någon annan tror jag). Mitt svenska temperament tog det med en arg blick och ett frustrerat ”Amen är du seriös?”. Maryse fransk-kanadensiska humör tog det med en rak höger och ölsköljning tillbaka. Jag tror aldrig jag hade kunnat bli så arg haha. Hur som helst, killen i fråga blev utslängd och vi fortsatte i godan ro. En väldigt bra kväll men Spice Girls-sång och mycket billigt vin.

I tordags mådde jag skit och det var det enda tordags egentligen gjorde för mig. Eller nej – en sak insåg jag. Under mina dryga två veckor på kontoret har jag varit fullt övertygad om att tjejen i grannbåset varit lite smådålig i magen varit gång, då det alltid uppstått ett riktigt äggfisljud när jag själv varit tvungen att springa och kissa. I torsdags insåg jag att det var ytterdörren som ger ifrån sig ljudet när den öppnas eller stängs. Haha.

I fredags var jag back on track och inledde dagen med att tidigt, tidigt ta tåget till Cape Town med Kriti och de andra från kontoret för att medverka i något som heter Creative Mornings. Det är ett gratisevent som tar plats en gång i månaden där 100 personer kan anmäla sig för medverka vid en föreläsning och förtära gratis- croissanter och kaffe. Killen som var månades talare berättade om ett projekt han startat som går ut på att man packar plastflaskor med annat plast och använder som byggstenar till hus och dylikt. Det här skulle inte vara motverka nedskräpning utan också vara ett ekologiskt och billigt byggmaterial och ja, jag minns inte riktigt alla fördelar han berättade om. Hur som helst var det otroligt inspirerande och kul. Framför allt inspirerad blev jag av själva eventet i sig. Jag undrar om det finns i Sverige, annars kanske det kunnat vara något jag kunnat ha med mig till Göteborg… Dessutom var lokalen vi var i, en designskola med utsikt över Table Mountain och stadskärnan, grymt cool. Efteråt chillade jag och Kriti en timme i en park jag inte minns namnet på innan vi gick med på en guidad tur runtom i centrala Cape Town. Solen gassade och det hela var mycket intressant. Vi fick t-ex- veta att de enda holländska soldater som faktiskt dödats i Cape Town har blivit av vilda lejon som bara för några hundra år sedan strosade omkring på gatorna. Vi fick även om kort genomgång om slavanvändningen, apartheiden och utpekat var Nelson Mandela höll sitt första tal som en fri man. Sydafrika har sannerligen en helt fantastiskt fascinerande historia, och det allra mest fascinerande är att de störta händelserna inträffade för bara 20 år sedan. Om ni vill få en kort historialektion rekommenderar jag er att ladda ner filmen A Long Walk To Freedom. Jag har inte sett den själv än men den ska tydligen vara ruggigt bra. När vi var klara med turen gick vi till ett indiskt matcenter som praktiskt taget kryllade av folk. Helt galet. Som tur var för mig hade jag ju en riktigt expert med mig så jag lät Kriti stå för matval till mig också efter stränga betoningar att jag INTE gillar stark mat. Det blev någon form av rispannkaka med kycklingfyllning som jag ju aldrig hade vågat beställa själv, men det var gott! Sedan tog vi tåget hem och jag begav mig ut på en löptur själv (efter Phoebe nu lämnat huset – snyft). Det blåste något djuriskt och jag var nästan rädd att ögonfransarna skulle blåsa av…  Efter middagen åkte hela Heathfield-gänget till Waterfront och satte oss på en restaurang i hamnen och drack lite öl och tjabbade.

06.00 ringde klockan i lördags. Jag och Hannah packade sömndruckna ihop en liten rycksäck för att överleva den 2-3h långa hiken vi hade framför oss upp till Table Mountain. Efter vi klätt på oss, ätit frukost och druckit x antal koppar kaffe begav vi oss mot tåget. Då får Hannah ett sms om att det tydligen är för molnigt för bergsbestigning och att det får bli nästa helgs mission istället. SUCK! Vi hade ingen ro att gå och lägga oss igen utan mötte istället upp två australienska tjejer som kom förra veckan och tog en promenad. Innan klockan hunnit bli åtta hade vi; blivit erbjudna knark, sett en mullvad,  blivit skrika på av okänd man och ännu en gång blivit erbjudna knark. Så kan också en lördagsmorgon se ut! Vid 10.30 mötte vi upp resten av Heathfield-gänget och tog tåget till the Old Biscuit Mill som är en enorm matmarknad som inträffar varje lördagsförmiddag. Jag åt en lammpaj, en getostwrap, testade otaliga desserter och drack en färskpressad juice. Där fanns även hur mycket smycken, kläder och andra praktiska saker att köpa. Och även ett jazzband som underhöll. Mätta och glada åkte några av oss vidare in till stan och gick upp till Bo-Kaap som är ett väldigt känt område i centrala Cape Town där de muslimska invånarna bodde från början. Huset är målade i knalliga, vackra färger och det känns nästan lite surrealistiskt. Dessvärre gick vi ingen guidad tur så i ärlighetens namn blev det mest att vi strosade omkring och tittade på fina hus. Men jag var njöd! Hemma igen tog jag en låååång powernap innan jag väcktes av en entusiastisk Leo. ”Lisa, Lisa, it’s lasanga! And SALAD!”. Jippie hurra! Tydligen hade Gails dotter Shannon haft fantastiskt tråkigt under dagen och bestämt sig för att Maryse förtjänade en god avskedsmiddag. Det var första gången jag såg Gail äta… Sedan gick vi i samlad trupp till en bar som ligger bara 10 min från huset där Maryse skulle ha lite ”adjöfest”. Hela ”gänget” (+ några jobbiga amerikanare) dök upp och det var trevligt. Personligen tog jag det väldigt lugnt, väl medveten om att jag behövde vila upp mig för morgondagen och i ärlighetens namn var lite trött på vin (ja, det är sant). Vid 23-snåret tog de flesta av oss taxi hem. Och ja, vi måste ta taxi även om vi bara bor 10 min bort. Så är det att leva i de tuffa kvarteren!

08.00 var jag uppe och sprang en runda. Solen gassade duktig och för ovanlighetens skull höll jag inte på att blåsa av vägen. Hemma svirade jag om lite snabbt för att vara redo för upphämtning vid 10. Vi skulle nämligen iväg på något som jag tror hette Mzolis (men förmodligen inte), som jag inte riktigt egentligen visste vad det innebar med än att det var någon from av braai (typ barbeque). Då steppade den afrikanska klockan in. 10.01 satt de tre brudar som bor kvar i huset prydligt uppradade ute på bänken och väntade på att bli upplockade.  Klockan hann bli 10.30 och 11.00 innan Meschak (som jag tror var typ anordnare) ringde och sa att de var på väg. Sedan väntade vi ytterligare 20 min. Sedan kom tillslut en bil - som visade sig vara full… Åh, organisation, I love it! Hur som helst kom vi tillslut iväg. Vi åkte ut till ett township (alltså de här ställena där folk i princip bor i plåthyddor) och blev avsläppta mitt på en väg där det kryllade av människor (även några turister tack gode gud) innan bilen körde iväg igen. Sedan stod vi då där, sju väldigt vilsna människor utan varken mobiler eller några direkta pengar (vi hade nämligen väldigt varmt blivit rekommenderade att inte ta med oss något av värde över huvud taget mer än ytterst lite cash till öl) och väntade på att något skulle hända. Efter ett bra tag kom en man fram och bad om pengar för att betala för braai:n åt oss. Jag hade aldrig sett honom förut men han sa att han var en vän till Meschak så det var bara att betala och se glad ut. 30 min kom äntligen de andra och mannen vi betalat åt dök upp igen. Han tog oss till ett litet hus som tydligen agerade systembolag. Jag köpte sex stycken Coronas för 56 kr (det var de i särklass dyraste ölen, fatta billigt hehe).  Sedan gick vi tillbaka till Mzolis som liksom var som en liten bakgård bestående av fem-sex långbord, en liten fri ”uteplats” och en DJ. Det var s-m-o-c-k-a-t med folk! Meschak (eller hans kompis som nu tagit över eftersom Meschak själv tydligen inte följt med i slutändan) sa att vi hade reserverat två bord. Det verkade inte riktigt personerna som satt där bry sig om, så det tog ytterligare 20 min innan vi faktiskt kunde sätta oss ned (vi fick tillslut ett bord). Sedan väntade vi på maten. Efter en bra stund gav jag upp och begav mig ut och minglade i solen. Där fanns människor i alla åldrar (av någon anledning nästan bara män i den äldre årskullen) och alla verkade bara så bekymmerslös och glada. Det var en blandning av extrem kulturkrock och helt underbart. Efter typ två timmar kom vår mat. Den serverades i en stor låda där alla fick hugga åt sig av vad de kom åt. Vad jag såg fanns det någon form av korv, köttbit (mest bestående av ben) och kyckling. Till detta fanns en stor skål av mjöl- och vattenblandning som smakade precis ingenting. Allt åts med grisiga händer. Ja gud, jag säger då det haha. Vid 17.30 blev vi upphämtade och åkte hemåt. I taxin tyckte vi att det var en utmärkt idé att bara svira om lite snabbt och sedan fortsätta festandet, men när vi väl kommit hem var det ingen som orkade ut igen utan istället blev det en extremt tidig sänggång.

När jag vaknade imorse var jag fortfarande trött. Helt obegripligt. Huset utan Phoebe och Maryse känns så tomt. På jobbet var det ”som vanligt” och jag som trodde att jag äntligen skulle få avluta min Operation Smile-artikel fick på näsan. Nähedå, aldrig är det då bra! Blev näääästan lite irriterad på Kim.  Undertiden har jag börjat på vad som kommer bli min ”stora” artikel som kommer handla om västerländsk feminism jämfört med Afrikas. Mycket, mycket diffust… När jag kom hem bjöds jag på ytterligare några volontärhistorier av Gail innan det var dags för middag i form av ris. Mmmm…

På onsdag ska jag på något som heter Press Club där Mandelas gamla sekreterare ska tala. Det ska bli sjukt intressant!    

Men nu måste jag sova, klockan har trots allt hunnit bli 22!! Hoppas allt är bra med er och att ni haft en go helg. Puss och kram!

Lite bilder till er

Kategori: Allmänt

Här kommer lite bilder från förra helgen primärt! Bilder från vinturen och sånt kommer någon annan dag när jag inte glömmer föra över bilderna från kameran och sedan glömmer kameran hemma. Hehe. 
Hout Bay för att titta på sälarna vid sealisland.
 
Afrikanska pingviner vid Boulders beach. 
 
Agnes, Kriti, Leonie, Phoebe, Maryse och Jack är redo för cykeln!
 
Några vilda strusar som sprang förbi mig på cykeln.
 
Ett ganska oklart foto, jag vet faktiskt inte riktigt hur det hamnade här...
 
Givna turistbilden framför Cape of good hope-skylten, fast framför det afrikaanska varianten eftersom den andra var ockuperad.
 
Och så var det lite hiking från Cape of good hope till Cape point. 
 
Afrikanska kontinentens södraste punkt! (kanske inte exakt denna klippan men ish)
 
Utsikt mot Cape point.
 
Helt obekymrat strosar en babian förbi... 
 
Housematesen!! (+ brittiska Hannah nu).
 
Kirstenbosch för dagen-efter-stros.
 
Gick förbi en liten uggla...
 
...och någon annan fågel.
 
Här har vi ett riktigt dåligt foto av Waterfront. Än så länge en av mina favoritplatser! Till höger är början av ett stort köpcenter, till vänster är havet (vilket man kanske inte riktigt ser) och bakom pariserhjulet ser ni Table Mountain.
 
Maryse och Edvard väntar på att få börja äta. Detta var på en restaurang mitt på Waterfront och som ni kanske ser så var det väldigt "fint". Jag tror vår mat låg på ungefär 70-80 kr och ett glas vin typ 22 kr... Helt okej!
 
Och här är från den där konferansen jag var på förra måndagen då FW De Klerk pratade!
 

Födelsedag och vintur

Kategori: Allmänt

HEJ!

Till att börja med – förlåt . Det har varit en minst sagt hektisk vecka (igen) och jag har då bara inte hittat tid att skriva. Jag kommer inte riktigt ihåg när jag skrev sist och eftersom jag skriver hemifrån där vi inte har internet så kan jag inte gå in och kolla heller. Jobbigt va… Hur som helst, jag bara kör på. I onsdags hade jag min intervju med Operation Smile i Woodstock, några stopp innan Cape Town Central. Ett ganska märkligt industriområde får jag säga. Operation Smiles huvudkontor låg på andra våningen i ett ganska schabbigt hus. Adva, kvinnan jag skulle intervjua, kom och låste upp porten för oss (alla företag, hem, etc. har en extra gallerdörr). Hon var fantastiskt vän, på gränsen till obehagligt. Kontoret var egentligen bara ett stort rum med grejer lite över allt. Själva intervjun i sig gick väl sådär. Adva prata så sjukligt tyst att jag hade seriösa problem att uppfatta vad vi faktiskt pratade om, samtidigt som hon var väldigt bestämd om vad som skulle vara med i artikeln och så vidare. Ah, blir trött bara jag tänker på henne. Tydligen sken det i alla fall inte igenom då hon hade mailat Rebecca efteråt och skrivit att jag var ”lovely”. Person pleaser. Efter intervjun gick jag och Kriti till någon kontorsbyggnad som på utsidan såg ganska vanlig ut men på insidan bjöd på riktiga smaskigheter. Det var ett superhippt ställe med bara massa coola kaféer och prylbutiker och vad som bara skulle bli en ”snabbkaffe” resulterade i en nästan tvåtimmars lunch. Oups… På kvällen åkte vi till Kalks Bay och gick på en karaokeklubb. Det låter kanske inte så lajbans (det tyckte inte jag själv nämligen) men jädrar vilket hallaballoo! Det var en ganska stor uteservering (fast med typ tak) som låg precis vid vattnet så att man kunde se vågorna slå upp i den stora poolen som låg precis där serveringen slutade. Stället var FULLT av ungdomar och stämningen var hög. Vi beställde varsin dricka och karaoken drog igång. Maryse sprang fram och skrev upp mig direkt. Jag blängde argt på henne och sa att det inte fanns en chans i världen att jag gick upp där. Men sedan gick det någon timme och när jag och Pheobe stod i baren hörde jag plötsligt ”Miss Lisa Axelsson, are you out there? Come up here darling!” Oj, vad snabbt jag krympte ihop. Jag kikade upp mot scenen och så ser jag att i mitt ställe har alla de andra tjejerna hoppat upp på scen. Då kunde jag inte låta bli utan med Pheobe hack i häl övergav vi baren och sprang dit. Aldrig förut har jag hört ”Man! I feel like a woman!” låta riktigt så bra.

  Torsdagen är ganska oklar. Det var nog bara jobb faktiskt. Och så höll Kim i en workshop där vi gick igenom hur man skriver en bra rubrik och underrubrik. Faktiskt väldigt uppskattat från min sida.

I fredags var det kortdag på kontoret. Skööönt! Jag var SMO hela veckan vilket betyder att jag var ansvarig för uppdatering av Facebook, Twitter och något annat forum som jag uppenbarligen glömde att uppdatera inser jag nu. Hoppsan… Hur som helst, det tog upp det mesta av min tid eftersom jag inte riktigt satt mig in i vart tidningen egentligen står och hur seriöst det måste vara. Eller snarare – det var för brett. Att liksom plocka upp vad som helst och referera till (nyhet, fakta, bild, artikel) är ganska svårt tycker jag. Efter jobbet åkte jag hem och lämnade av min laptop. Sedan tog vi tjejer tåget till Muizenberg där Projects Abroads surfteam håller till. Varje fredag erbjuds vi volontärer en gratislektion, något jag just då dessvärre inte var så sugen på. (Nästa fredag, kanske!) Efter att ha gått omkring på stranden en stund (som var fin, men inte magisk) gick vi till en foodmarket. Den var magisk! Där fanns mat från världens alla hörn, kakor, bullar, bröd, alkohol, lekhörna, kläder, smycken, porslin och fantastiskt go stämning. Jag och Pheobe köpte oss vars ett par shorts (äkta Levi’s, begagnade dock, för bara 210kr!) och lite krimskrams. Sedan drack vi vin och åt så många provsmakningar vi kunde komma över. I princip hela Human Rights office var också där så alla slog sig ned och åt och drack och tjabbade tills klockan plötsligt blivit 22 och vi alla befann oss i kraftig matkoma (åtminstone jag och Phoebe).

I lördags var vi uppe i god tid. Quinton, Greg och en tredje bror kom och hämtade upp oss och sedan var det dags för wine tour. Nästan 30 personer blev vi totalt som redan på morgonen när vi for stod solen högt. Första stoppet var en överraskning som Greg hade kommit på som visade sig vara en enorm jordgubbsodling där vi fick plocka oss en hink var för 25R (vilket typ motsvarar 18 kr). Sedan åkte vi till en vingård där vi fick prova en fyra-fem viner ute i en stor trädgård. Väldigt gott och trevligt. Lite besviken på att det inte var mer historia bakom vinerna dock. Det var i princip bara druvsort och kostnad (vilket inte säger mig direkt någonting). Sedan åkte vi till ytterligare ett ställe som liksom låg i ett litet eget bostadsområde där alla husen var vita och precis likadana och det konstant var en portvakt som man var tvungen att betala (antar jag) för att få komma in. Det var verkligen helt magiskt vackert. Eller ja, alla ställen vi besökte och åkte förbi var vackra. Jag ska försöka slänga in lite bilder här så ni får se! Enorma fält, vackra hus, massa blommor och överlag bara fantastiskt. Ett sånt ställe jag lätt hade kunnat tänka mig att bo på (beroende på mindre segregerat alltså. Förmodligen bodde där nog bara vita). Vi hade dragit ut lite på tiden så andra stället, som var i något källarrum, avverkade vi ganska snabbt. Vid det här laget var jag och Pheobe på sådant fnisshumör att jag tror hela vår minibuss var trött på oss, hehe. Vi två har verkligen klickat sista veckan och verkar tänka likadant. Riktigt skön brud alltså. Sista stället vi besökte var också helt magiskt. Det var en stor uteservering med utsikt över vinfälten och till vinprovningen åt vi även en jättebra lunch. Helt grymt! Vid 17-18 var vi hemma i Heathfield igen. Det hela gick på ungefär 500R (tre vinprovningar, lunch, skjuts överallt). Grymt prisvärt! Hemma svirade vi tjejer om och åt lite hundmatsmiddag (ris med baked beans och benköttet) innan vi begav oss till grannhuset och hade lite förfest. Sedan åkte vi in till Long St och festade. Först var vi på ett ställe med både bar, biljardbort och dansgolv. Perfekt! Jag blev bjuden på en himla massa drinkar och när klockan slog 12 fullständigt överöstes jag med kramar och lyckönskningar. Så fint! Sedan gick vi vidare till någon irländskklubb innan Greg kom och hämtade oss.

I söndags, även min födelsedag, vaknade jag och mådde väl ungefär exakt som jag förtjänade. Haha nej nu får jag det att låta värre än det faktiskt var. Hur som helst, alla valde att vila ut rejält och planen som var att allihopa skulle åka till Mount Nelson och avnjuta deras berömda afternoon tea gick ganska kraftigt i kras. Mount Nelson var fullbokat, Maryse ville vara med Edvard och Leo mådde dåligt så plötsligt var det bara jag, Pheobe och Hannah. Tillslut lyckades vi få med Kriti också. Väderprognosen utlovade 29 grader så vi bestämde oss för att åka till Twele Apostels i Camps Bay för tea istället (som Mount Nelson hade rekommenderat). Efter det tänkte vi ta oss till stranden och chilla en stund för att sedan åka och shoppa och sist avsluta med middag i stan. Det vi glömde var att i Kapstaden tar saker tid. Ingenting går snabbt och enkelt. Det tog oss dryga timmen att åka från Heathfield till Camps Bay. Sedan tog det säkert 20 min innan personalen lyckats klura ut vilket bord vi kunde sitta vid. Då var klockan mer än 15… Sedan åt vi kakor tills det i princip sprutade ur öronen på oss. När Quinton kom för att hämta upp oss hade klockan hunnit bli 18. Det blev varken stranden eller någon shopping. Istället åkte vi in till Bree St och mötte upp Maryse, Edvard och en ny belgisk kille som heter Estiban. Vi insåg ganska snabbt att typ 9/10 restauranger var stängda (alltså vi pratar mitt i centrala Cape Town!! Hur konstigt som helst) så vi slutade upp på ett ställe som heter Beerhouse. Där åt jag förmodligen min drömpizza (fast det hette inte pizza eftersom den inte var gjord av pizzadeg men strunt samma) genom tiderna. Getost, bacon, pesto, lökmarmelad, basilika och något mer. Ahhhh, så god! Synd att vi fortfarande var ganska äckelmätta efter alla kakor. Sedan åkte vi hem och somnade ganska så omedelbums. Allt som allt en väldigt bra födelsedag!

Igår var jag och Pheobe uppe 06.30 och tog en morgonlöpis. Jag har hittat en gräsplan som tar knappt 15 min att springa till, så vi joggade dit, gjorde några situps och joggade tillbaka. Inte någon megaworkout men här får man vara glad för det lilla. På jobbet började jag skriva min pitch till min nästa artikel som för närvarande ser ut att handla om den västerländska feminisemen är applicerbar på den afrikanska verkligheten. Väääldigt flummigt. Dagen bestod i princip bara av läsning och hoppande mellan olika hemsidor för att hitta en tes som håller. Efter jobbet hade vi lite filmkväll.

Imorse var vi åter uppe och joggade (yes, nu är det minsann skärpning här annars kommer jag komma hem som julagrisen själv till jul). När vi var typ fem min från huset insåg jag att jag glömt mina nycklar på gräsplanen så då fick jag springa tillbaka igen. Blev liiite stressigt att hinna med tåget kan jag ju erkänna. Nåväl, nu är jag iallafall framme på kontoret och redo för att grotta ner mig i de feministiska världsproblemen igen...

Lovar att lägga in lite bilder snart!  Kramkram   

Cape Point och politik

Kategori: Allmänt

Goooodmorgon där himma! Här kommer ett jättesnabbt och superslarvigt inlägg om min helg. Jag har inte ens orkat läsa igenom det så please ha överseende med felstavningar och inkorrekta meningar. Hehe.

Så i fredags var jag först på det där mötet på Human Rights office. Det var kanske egentligen ganska onödigt och intetsägande för min del men jag tyckte ändå att det var kul att komma och se hur de andra jobbade. De fungerar i princip som gratisadvokater till folk som behöver hjälp. Någon berättade om ett fall de jobbade med där en kvinnas man hade misshandlat och våldtagit henne och barnen kontinuerligt under fler år till dess att han hamnade u fängelse. Nu skulle han dock frigivas och hotade då med att mörda kvinnan. Alltså det var på den nivåen deras fall låg. Helt sjukt. Många av de som jobbar på Human Rights har inte ens studerat juridik. Hur som helst, sedan tog jag tåget tillbaka till kontoret (utan några problem), lät Vash fixa min mobil och redogjorde för Rebecca hur det hade gått. När vi slutade vid 13 (som vi gör varje fredag) köpte jag, Kriti och Maryce varsin baguette innan vi satte oss på tåget in till stan. Därifrån tog vi sedan taxi med de andra från huset (+ Edvard) taxi till ett jättestort köpcenter en bit utanför Kapstaden.  Jag hade dock glömt mitt kort hemma så det blev inte någon direkt shopping för min del (förutom en gräslig keps som jag inte alls förstår vad jag ska ha till).  Under tiden vi strosade omkring startade ett massivt gräl som jag egentligen inte förstår ett dugg av.  Middag serveras kl 18 i Gails hus, men eftersom hon förbereder det i förväg och varken äter med oss eller äter det vi äter, trodde inte jag att det var en så stor grej. När vi då precis kommit till köpcentret insåg vi att det nog kunde bli tufft att ta oss hem till 18. Agnes skickade då iväg ett sms till Gail och berättade att vi eventuellt kunde bli en timme sena hem och om det var okej att vi bara värmde på maten lite. Personligen förstod jag inte ens varför Agnes tyckte att vi behövde fråga om det. Sedan tog det hus i helvete. Tydligen så har vi en lång lista över regler hemma som jag inte alls fått ta del av. Där står bland annat att middag serveras kl 18 och att det inte är tillåtet att värma upp någonting. Gail svarade Agnes med ett jätteargt sms för att sedan ringa upp henne och skälla ut henne efter noter och hota med att skicka hem henne. Agnes tog så illa vid sig att hon började gråta. När vi sedan kom hem var Gail arg som ett bi och efter en timmes utskällning (som mestadels riktades mot Agnes trots att vi sa att det bara var en slump att det var hon som skickade iväg smset) var jag så trött på henne att jag helt enkelt stängde av öronen. Tydligen så får vi inte värma på mat eftersom, ja jag vet inte, vi får inte använda några köksredskap eller laga någon mat själva (mer än bre mackor och hälla upp flingor. Alltså kan jag ju i princip bara slänga äggen och havregrynen jag köpt till gröt i soporna direkt). Vi får inte heller dricka alkohol i huset, trots att Gail dricker själv. Jag förstår också att hon inte vill ha några fester i huset men vi får alltså inte ens dricka ett glas vin till maten om vi velat. Listan över saker vi inte får göra var på riktigt bara löjligt lång och jag blev verkligen djupt besviken på hennes uppträde. Det blev ingen mat den kvällen.

 I lördags var vi uppe med tuppen! Solen strålade och vi tog tåget in till stan med Kriti och Jack vid 07.45. Där blev vi upphämtade med en minibuss och åkte först till Hout Bay där vi åkte en 45 min båttur ut till en liten ö som var helt dränkt av sälar. Tydligen så är vattnet så kallt där att hajar inte trivs, så sälarna kan götta sig i godans ro. Hur vackert som helst var där. Sedan hoppade vi på bussen igen och åkte till Boulders Bay där vi tittade på Sydafrikanska pingviner som tydligen är väldigt utrotningshotade. Efter att ha knäppt sisådär 1353 bilder av våra kostymklädda vänner åkte vi vidare mot Cape of Good Hopes. En bra bit innan blev vi avsläppta och cyklade först 5 km innan vi stannade för lunch. Sedan cyklade vi ytterligare en bit, typ 8 km, innan vi kom fram till Cape of Good Hopes. På vägen såg vi (eller jag, eftersom det blev att vi cyklade enskilt) fria strutsar! Läskiga! När vi lämnat av cyklarna väntade en 40-50 min hike bort till Cape Point. Vi såg både babianer (som speciellt vi tjejer tydligen skulle passa oss för eftersom de kunde vara ganska aggressiva och vanligtvis vände sig mot kvinnor då vi anses vara det svagare könet i apvärlden…), ödlor, en antilop-ish och ett djur som typ såg ut som Timon från Lejonkungen men tydligen var besläktad med elefanten (?). Utsikten vi möttes av under promenaden var absolut slående med de gröna slätterna, det klarblåa havet och de branta bergen. Trötta och nöjda vände vi sedan tillbaka till Cape Town där vi tog tåget hem och hann precis innanför dörren till 18 (wiho, middag!!). En lättnandes suck. Vi smugglade med oss två flaskor vin och efter att ha ätit och druckit superstarkt kaffe för att försöka hålla uppe energin, pinnade vi upp på ovanvåning och smygdrack vin ur våra muggar medan vi gjorde oss färdiga för party. Vid 22 kom Quintons (Projects Abroad typ personliga taxi) bror och hämtade upp oss och de andra från Human RIghts som också bor i vårt kvarter. Totalt blev vi nog 13 st vilket precis som jag trott skulle visa sig vara några för mycket för att kunna hålla sams. Hur som helst, först var vi på ett mysigt ställe och drack en drink, efter det gick vi till en takbar som drack superlyxiga cocktails för att till sist hamna på en nattklubb. Förutom priset som drinkar skiljer sig det en hel del från hemma. Den första baren vi var på var typ bara vita, den andra var tydligen en gaybar fick vi reda på och nattklubben var i princip bara svarta. Som både vit och tjej känner man sig verkligen objektifierad. Antingen som ett mål eller som något att se ner på. Det är svårt att förklara. Och sen vet jag inte om det är riktigt sant heller eftersom det var min första gång ute.

I söndags sov jag ut för första gången på, nå egentligen inte så länge, men det kändes fantastiskt välbehövligt. Efter en enorm frukost (Gail lät oss koka ägg!!!) åkte vi till Kirstenbosch Garden tillsammans med några från Human Rights. Vädret skulle vara strålande och att strosa omkring i parken kändes ursprungligen som en jättebra idé. När vi dessvärre kom fram hade solen gått och lagt sig och vädret blivit ganska dassigt. De andra var bakfulla och griniga och jag tycktes vara den enda som faktiskt uppskattade det. Jag har bestämt mig för att ge det en ny chans en solig dag med bra sällskap och en smarrig picknick! Efter att ha vandrat omkring en stund på måfå och fikat kom Quinton och hämade oss. Jag och mina housemates + Edvard (som har en fling med Maryce) åkte in till Waterfront där vi först gick en runda i ett stort köpcenter innan vi slog oss ner på en superfin restaurang precis i hamnen och åt gottemiddag (eftersom vi inte skulle hinna hem till 18).  För 140 R, vilket motsvarar typ 100 SEK fick jag en riktigt fin kycklingrätt och ett massivt glas vin. Billigt!!!! (Synd att Quinton inte håller samma prisklass, den gubben kommer ruinera mig. Faktumet att vi inte ”får” åka kollektivt efter 18 gör verkligen saker komplicerade.

06.30 ringde alarmet imorse och efter att ha duschat en snabbis och slängt i mig min kolhydratsbombade frukost tog jag, Maryce och Kriti tåget in till Cape Town där vi mötte upp med Kim. Från idag till onsdag är det en stor typ konferens/mässa här som heter ”Global Youth Peace Indaba” för att typ uppmärksamma bojkottandet av Sydafrika som värd för Nobels fredspris efter att regeringen vägrat ge Dalahi Lama ett visum för att medverka. Dagen bestod av inledningsvis ett öppningstal av Sydafrikas förra president FW de Klerk som regerade innan Nelson Mandela. Personligen hade jag, tillsammans med många andra verkade det som, haft föreställningen att de Klerk var den onda eftersom han representerade the National Party, alltså de vita. Vad som dock kom fram var att det faktiskt var de Klerk som banade väg för Mandela, införde val och jobbade för jämställdhet. Hans tal handlade huvudsakligen om ledarskap vilket var intressant och välskrivet. Sedan var det kaffe- och kakpause. Sedan lyssnade vi på en diskussion om bojkottning mellan fem professorer. Sedan var det ytterligare lite kaffe och kaka innan vi gick på en föreläsning om kärnvapen. Herre Gud vad hemskt. I princip så är det bara en tidsfråga innan hela jorden kommer utplånas. Professorn som talade brann verkligen för sin sak och jag tror inte att jag var ensam om att tyst bestämma mig för att bli aktivist och ägna mig på heltid åt att förebygga kärnvapentillverkningen. På frågan vad han tyckte om alla vapen som tar en massa liv i t.ex. gängbråk och om inte det borde prioriteras svarade han sa något i stil med ”Vi har massor med extremt viktiga problem så som jämställdhetsfrågor, rasism, gatuvåld etc. som måste prioriteras, men det är svårt att prioritera dem om vi inte existerar”. Så nu ska jag inte bli journalist längre utan antingen bli aktivist eller professor. Hehe. Skämt å sido men det var väldigt intressant. Sedan var det lunch som bestod av en rostmacka vitare än snö med ost, en chokladkaka, en banan, en chipspåse, mer kakor och typ läsk. Sockerrush sönder alltså! Det är verkligen svårt att försöka vara nyttig, när nyttig mat inte finns att tillgå… När vi kom tillbaka såg vi en film från Nelson Mandela Foundation om året innan det första valet 1994. Jag förstod inte riktigt allt för det var så fantastiskt många namn och partier att hålla reda på, men det jag definitivt uppfattade var att det är en väldigt sjuk värld vi lever i och vi ska vara så j*vla tacksamma rent ut sagt över förhållandena vi lever under där hemma. Egentligen hade jag kunnat skriva flera sidor om den här dagen och allt jag lärt mig men ärligt talat är jag alldeles för trött och måste nog sova på det innan jag kan komma med en resonabel jämförelse. Hur som helst har det varit en sjukt cool dag och trots att jag princip består av 99% socker för tillfället är jag ändå helt slut. (Jag kommer behöva dieta sä hårt när jag kommer hem alltså, ojojoj). Jag lovar att ge en mer utförlig beskrivning imorgon istället!!

Puss o kram       

Lions Head och lite drama

Kategori: Allmänt

HEJ!!

Onsdags var ganska galet. På gott och ont. Det var min första officiella dag på kontoret och efter att ha tagit tåget med de andra tjejerna väntade en introduktion med Rebecca, redaktören på Cape Cameleon. Det kändes verkligen superbra. Rebecca är i 45 årsåldern skulle jag tro och är väldigt vän. Hon kommer ursprungligen från England och talar på ett sätt så att man verkligen förstår (kanske något hon lärt sig efter att ha handskats med trögtalande volontärer fem år). Vi diskuterade vad som kunde vara relevant för mig att skriva och hur det fungerar på tidsgränser och så vidare. Vi verkar få fantastiskt stor frihet och i princip verkar jag få skriva om vad jag vill. Det är dock högst prioriterat  att det håller klass och när man anser sig färdig med en artikel skickar man in en ”first draft” till Rebeccas sekreterare Kim, som sedan läser, korrigerar och lämnar kommentarer på förbättringar. Sedan håller man på och skicka fram och tillbaka sådär tills de tycker att det är tillräckligt bra. Det räcker inte heller att man bara sitter på kontoret och skriver utan vi måste till varje artikel kontakta och intervjua någon relevant person och ta våra egna bilder. Varje vecka är även någon på redaktionen SMO (Social Media Operator) och är ansvarig för att Facebook, Twitter och något annat forum som jag aldrig hört talas om hålls uppdaterat.

Redaktionen består förutom Rebecca och Kim av Maryce (min housemate), Kriti (en indisk tjej), Cho (en japansk kille), Laura (italiensk) och Mélodie (fransyska). Jättetrevliga allihopa. Mitt första uppdrag blir att skriva om Operation Smile, som är en ideell organisation som finns över hela världen och hjälper barn som fötts med harmynt. Tydligen så ska Projects Abroad starta någon form av samarbete med dem och det är det jag ska skriva om. När Rebecca dock föreslog detta för mig sa hon bara att det hette ”Smile” och när man söker på det kommer både Operation Smile upp, men även the Smile Foundation och verkar på samma sätt fast enbart i Sydafrika. För min del verkade det ju mer logiskt att det var den organisationen jag skulle skriva om så det första jag gjorde var att läsa in mig på dem. Suck…

Efter vi slutat åkte jag, Maryce och Kriti (som bor ett kvarter från oss) hem för att lämna av våra datorer, hämta lite kläder innan vi skulle till Lions Head. En ny tjej från Tyskland hade flyttat in så vi bjöd med henne också men hon var för trött. På väg tillbaka till tågstationen, för att åka in till Kapstadens centrum, hände något lite olyckligt. Jag och Maryce gick i tunneln under rälsen för att komma till andra sidan stationen då plötsligt en man som är påtagligt påverkad rycker tag i mig. Han drar mig i tröjkragen och skriker något. Jag blev helt paralyserad medan Maryce började skrika på franska åt honom. Plötsligt släppte han och vi sprang iväg. Uppe från tunneln insåg jag att han ryckt i sönder mitt guldhalsband och tagit mitt guldhjärta med ”Lisa” på. Vi berättade för en kvinnlig vakt som stod uppe vid spåret och jag fick skriva mitt namn på en papperslapp hon hade i fickan. Hon talade Xhosa och jag är inte riktigt säker på att hon faktiskt förstod vad vi berättade. Det enda som faktiskt verkade intressera henne var att överfallaren varit en vit man, något som är ovanligt i här eftersom vi bor i ett svart/coloured område. Mitt i allt kom Kriti och förstod såklart ingenting. Hur som helst, jag mår i alla fall bra och har inte fått några direkt ”men”.  Allt andra tycker dock jättesynd om mig hehe. Sedan tog vi tåget in till Kapstaden där kaoset fortsatte. Vi var 30 min sena till samlingen eftersom vi missat vårt egentliga tåg. Det verkade dock inte ha gjort så mycket för när vi klev av möttes vi av en helt uppstissad Mitchek (en kille som jobbar på kontoret och ansvarade för utflykten). Tydligen hade han beställt två minibussar för oss 25 som skulle med. När de skulle bli uppplockade hade bussarna stannat på en gata som tydligen tillhörde ett annat gäng och det hade blivit värsta bråket och killarna som ”ägde” gatan vägrade låta Mitchek och de andra att åka med minibussarna. Ja herre gud, jag förstod inte riktigt själv men det hade i alla fall slutat med att någon hade fått betala killarna bara för att få gå där ifrån. Efter det åkte vi upp till foten av Lion’s Head. Vad jag hade förklarat för mig var det en timmes promenad upp till toppen och en timme ner. Jag hade på mig mina kontorskläder, skinnjacka men lyckligtvis bytt till gympaskor. På grund av vår påtagliga försening skyndade vi på lite. Det slog mig ganska snabbt att det nog inte bara var en vanlig promenad. Redan från början sluttade det ganska bra och svetten började snabbt pärla sig i pannan. Solen sken och utsikten var helt fantastisk. Plötsligt slutade grusvägen och gick över till att enbart vara stora stenar och klippor vi fick hoppa, klättra och balansera emellan. På sina ställen var det riktig klättring med enbart några kedjor fastspikade i berget som man fick använda för att häva sig upp. Sedan kom det stegar och liksom hakar och ju högre upp vi kom desto mer började jag ifrågasätta om detta verkligen var en bra idé. Vi detta laget hade jag tappat bort mina housemates och jag vandrade med en amerikansk och en norsk kille med rätt bra tempo. Mitt i allt flås och svett började det regna och de sandiga klipporna blev påtagligt hala. Till slut, efter vad som kändes som en evighet (eller vandringen till Mordor) nådde vi toppen och regnet upphörde. Då visade det sig att vi var först upp! Utsikten var slående och i några minuter stod jag bara och njöt av utsikten. Sedan kom en efter en uppstånkandes. Vi tog några coola foton, såg typ solnedgången (något dold under några moln) och sedan började i alla fall jag frysa ganska ordentligt. Från att först ha svettats, sedan bli blöt av regnet och nu blåsten på toppen. Hu. Dessutom fasade jag något fruktansvärt hur vi egentligen skulle kunna komma ner. Anledningen att Lions Heads utflykten tog form just den dagen var pga av fullmånen som är känd för att vara fantastiskt uppe från toppen. En stund innan den steg valde dock jag, Phoebe och Jack (en engelsk kille) att börja klättringen nedför. Det gick oväntat bra. Vi enades om att svälja vår stolthet och att det bitvis var mer än okej att kasa på rumpan (vilken tur att man hade så bra kläder…). Efter bara en liten stund blev det dock väldigt mörkt men med hjälp från mobillampan och en strålande fullmåne gick det bra. På vägen ner mötte vi massor med människor på väg upp. Måste ju vara helt livsfarligt tänkte jag men sa inget…

När vi äntligen var nere hade klockan hunnit bli 20.30 (vi åkte hemifrån vid 16.30) och vi fick vänta en bra stund taxin. Sedan åkte vi som bor i Heathfield tillsammans och köpte indisk take away och begav oss sedan hemåt. Sällan har jag sett tröttare tjejer! Stackars Agnes, den holländska tjejen, som anser att den 8 min långa promenaden hemifrån till tåget är träning, var helt förstörd.

Jag sov gott den natten!

Igår var nog min första ”vanliga” dag. Alla på redaktionen hade uppdrag på olika håll på framåt förmiddagen var det bara jag kvar. Det var på ett sätt ganska skönt. Jag läste och läste och läste om Operation Smile men visste inte riktigt vad jag skulle börja (det vet jag fortfarande inte) så trots att det borde varit ett guldläge att vara riktigt effektiv blev jag precis tvärt om. När vi slutat gick jag och köpte en ny mobil eftersom min iPhone inte vill fungera.  Sedan åkte vi hem, åt middag och pratade jättelänge. Det är främst jag, Maryce och Phoebe som traggar eftersom de andras engelska inte är så bra. Vi diskuterade feminism och det var ganska intressant faktiskt. Sedan åkte Marcye iväg på någon kulturfestival medan vi andra valde att ta det lugnt framför en film.

Idag är det fredag!!! Wiho! Jag sitter för tillfället på Human Rights office där de snart ska ha ett möte om veckan som gått där de diskuterar pågående fall och så vidare. Mitt jobb är typ att ta lite anteckningar och senare berättade på redaktionen vad de sysslar med. Jag är mest glad över att få komma ut… Dock är jag lite nervös för att ta tåget själv tillbaka själv efteråt. Min nya mobil fungerar inte heller (AH vad jag anskyr teknik) så om jag tappar bort mig kan det ju bli lite jobbigt. Men det ska jag ju såklart inte. Hehe… Idag slutar vi vid 13 så efter det tror jag att vi ska åka in till centrum och kolla in något köpcenter. Jag har ingen riktig koll, jag hänger mest på. Imorgon ska vi på den där heldagsutflykten, det ska bli himla spännande!

Trevig helg där hemma! Kram

 
 

CAPE TOWN!!

Kategori: Allmänt

Okej, som jag antar att ni alla är medvetna om har jag alltså begett mig till Sydafrika för att spendera dryga två månader i Kapstaden där jag kommer att praktisera som journalist på Cape Chameleon. Just nu sitter jag på kontoret och kan därför inte riktigt skriva så utförligt, utan jag kopierar bara in mina två första dagbokssidor. 
VARNING! Varken rättat eller skrivit med någon vidare eftertanke eller känsla. Väldigt informativt. Hoppas ni har överseenade med detta. Mer känsla kommer... Senare...
 
2014-10-06

Oh me, oh my!

Klockan är 20.37 (tror jag åtminstone, jag har inte riktigt förstått om här är någon tidsskillnad eller ej ännu) och jag sitter på mitt nya rum. Det senaste dygnet har varit hektiskt! Men mitt huvud är så slutkörd så jag kommer bara köra den väldigt förkortade och oslipade versionen.

16.24 avgick tåget till Kastrup. Inga konstigheter. Jag var förvånansvärt lugn och tåget var nästan i tid. Jag var i god tid incheckad och klar på Kastrup och hade tid att sitta ner och äta mitt medköpta choklad och nya (eftersom jag fått hälla ut min medköpta) dricka. Första flyget till Paris gick också förvånandsvärt bra. Ingen panik och när vi flög in över ett upplyst Paris och ett glittrande Eiffeltorn kändes det nästan orosväckande bra i magen. Sedan sket det sig lite i Paris. Jag hade bara en kort mellanlandning och var lite stressad. Så klart så är fransmännen de enda som inte bara kan hålla sig till ett vanligt gatessystem med A-Y eller 1-100, utan ska hålla på med massa upphödja siffror och bokstäver. Och dessutom på franska. Såklart. Nötter. I bordingkön till Johannesburgflyget kände jag för första gången mig lite liten. Runt omkring mig hörde jag inte ett enda språk jag kunde förstå mig på och alla verkade så stora. På planet hamnade jag vid fönstret bredvid en portugisisk dam (tror jag) som kunde totalt 0 ord på engelska och luktade äckligt. Jag somnade (som jag alltid gör) till precis vid take off men vakande sedan lagom till kvällsmaten. Tror ni inte att middagen var EXAKT samma som vi ätit som avskedslunch? Det tyckte jag var lite sjukt. Sedan tittade jag på ”How to train a dragon 2” och somnade. Eller ja, nickade till frekvent i fem timmar. Så plötsligt var det frukost och ännu en film och Afrika. Wow. Vår hemma och vår i Afrika är uppenbarligen i-n-t-e samma sak. Det var hur varmt som helst när jag steg av planet i Johannesburg. Mellan mina två flyg hade jag bara 1,5h vilket egentligen borde räcka, men det blev ändå knappt. Först väntade en megakö för att få ett visum. Tio stycken rakade mörka män satt i vars ett bås och såg uttråkade ut medan två andra civilklädda gick och pekade på oss. Sedan fick jag stå och vänta på min väska vid bandet (dock kom den i samma stund som jag kom dit – winning). Sedan var jag tvungen att re-checka in den igen. Alltså, varför det kände väl jag lite spontant men så var det tydligen… Efter det fick jag gå igenom security igen, springa till min gate som visade sig vara ett busstopp och därifrån ta buss till flyget. Precis så att jag hann alltså! Från att bara ha varit omringad av fisiga fransmän delade jag nu plan med språk och dialekter som jag aldrig hört innan och människor i all färg och form. Jag läste igenom den 66 sidors manualen en sista gång och spenderade sedan mina sista minuter i luften med att lyssna på Ola Salo och andas djupt. In och ut. När vi flög in över Kapstaden kunde man se de långa stränderna breda ut sig och bergskedjan som liksom omfamnade staden. Jag klev av planet, hämtade min väska och begav mig mot utgången. Det pirrade i magen. När jag tittade ut genom portarna såg jag massor med människor med namnskyltar väntandes. Det slog mig att det var första gången jag skulle mötas av någon på en flygplats. Det kändes stort. Efter en stund hittade jag mitt namn i slutet av myllret. Det var en kvinna i 50års åldern som stod lutad mot en pelare. Hon presenterade sig som Tyler och sa att Devor (som han som skulle hämta upp mig hette) väntade där ute men att vi skulle vänta på en annan tjej som kom med flyget efter mig. Vi började prata om att volentära och plötsligt diskuterade vi LCHF och adoption och engelskakunskaper och TV och ja, Gud vet. Hennes engelska, som jag nu förstått är så engelskan låter här, var med en ganska kraftig brytning och man får koncentrera sig en del för att verkligen hänga med. Jag tycker personligen att det låter som en blandning av irländska och nybörjarengelska. Typ. I alla fall, sen kom den här tjejen i fråga som tydligen jobbar på Projects Abroads kontor i Vancouver och vi gick ut till Devor med skåpbilen. Sedan begav vi oss av ut i Kapstaden. Folk kör som idioter här men när jag försökte hitta bilbältet blev Devor nästan förolämpad. ”I den här bilen behöver man inga säkerhetsbälten. Jag kör alltid säkert.” Jag mumlade lite till svar. När vi kört några minuter från flygplatsen pekar Davor ut till vänster på ett enorm fältliknande ställe med massa plåtruckel. Det var ett ”litet” bostadsområde där det bodde ungefär 80 000. Jag kunde knappt tro mina ögon. Alltså det såg verkligen bara ut som fyra plåtbitar som var ihopskruvade. Mellan de hängde några tvättlinor och man kunde se människor i trasiga kläder vandra omkring. Sedan var vi plöstsligt bland jättefina hus och den här sista tjejens hotell. Det tog ytterligare 25 minuter eller något att komma hem till Gail. Devor och Taylor pratade på om allt vi körde förbi men jag uppfattade föga. Det enda jag tänkte på var hur fantastiskt vacker bergskedjan som tornade upp sig i bakgrunden var, och hur jag aldrig någonsin kommer att hitta här.

Så var vi framme hos Gail. Det är tydligen ett lite finare område men det skulle ju definitivt klassas som low class hemma. Gail är en 55-60 årig kvinna som nog är lite galen. Hon kramade om mig och drog genast in mig i köket där hon stod och pillade i någon panna. Och sedan började käften gå på henne, ja jo jag tackar jag haha. Men det känns ju väldigt skönt att det är åt det hållet och inte motsatt. Jag träffade även hennes dotter Shannon och barnbarn Amy (en jättesöt liten tjej på fyra som genast, av någon märklig anledning, blev galen i mig). Sedan kom de tre andra tjejerna som bor här hem. Det är Agnes från Holland, Marice (?) från Kanada och Philbie (?) från England. De verkade alla trevliga. Klockan 18 är det middag och Gail hade gjort oss baked beans med ris och några köttbitar i. Väldigt basic och inga grönsaker what so ever. Dessvärre (?) verkade de andra väldigt imponerade av måltiden och berättade att de kvällen innan fått pasta med ris och potatis. High carb diet it is. Tydligen så äter aldrig hon eller Shannon med oss, utan i normala fall sitter volentärerna på rad vid köksbaren och äter. Jag föreslog dock att vi väl kunde sätta oss vid kösbordet, som verkar användas till allt utom köksbord, och det verkade gå hem… Gails hus är väääldigt speciellt. Det är saker öveeeraaallt. Det första när man möts av när man kommer in i tamburen är en stor spegel med en byrå som dränks av plastblommor, trädsgårstomtar, prydnadssaker och något citat. Köket har ett köksbord som gömms under massa skor och chokladlådor (presenter från gamla voluntärer misstänker jag). Barstolarna är plastinklädda och i fönsterkarmarna står massa askfat. Alltså, det kommer bli alldeles för mycket att beskriva hela huset så jag ska försöka att fota här någon dag för att visa er. Haha.

Efter maten och lite snack drog jag mig tillbaka. Jag bor för tillfället själv i ett litet rum med tre hårda sängar. Precis utanför går en tågräls där det var 10-15 viner förbi tåg mot eller ifrån stan.

 

2014-10-07

Imorse vaknade jag av tåget och att någon av de andra tjejerna använde den lilla, lilafluffiga (Gail älskar lila) toaletten. Jag gick upp, klädde på mig och när jag kom ner till köket för att göra frukost hade de andra redan hunnit åka till jobbet. När det kommer till frukost får vi välja (eller ta båda som jag kommer göra) på antingen rostmackor med jordnötssmör, sylt eller någon konstig skinka eller cornflakes med mjölk. Till detta finns kaffe, te och juice. Tanken är sedan att vi även ska bre extra mackor och ha med till lunch. Jag har dock en känsla av att jag nog mest kommer att äta ute.  Sedan kom Amy och hennes storebror och lugnet var officiellt ute. Jag hann knappt svälja mackan innan Amy började rycka i mig och vill leka. Så fram till dess att Projects Abroads kom och hämtade mig fick jag leka kurragömma med henne. Sedan kom Vash, en kille som jobbar på kontoret, och hämtade mig. Vi tog tåget till kontoret som bara ligger typ 7-8 minuter iväg. Där fick jag träffa alla som jobbar för organisationen, kolla in på tidningsredaktionen och bli presenterad för dem och få en powerpointintroduktion. Sedan tog jag, Vash, Leo (en nyanländ amerikansk kille) och Samantha en minibuss till någon statsdel jag glömt namnet på. Där käkade vi lunch och försökte fixa SIM-kort till oss. Det gick väl sådär för min del. Såklart dog ju iPhonen men Vash ska försöka hjälpa mig imorgon istället. Efter det var vi ”klara för dagen” och Vash följde mig hem. Hemma möttes jag av Amy som genast ville börja leka. Jag var slutkörd så medan hon visade mig alla sina olika ballerinadanser och omorganiserade min garderob tittade jag på två avsnitt Sex and the City. Sedan snörade jag på mig skorna och begav mig ut på en löptur. Kanske inte så smart, även om solen fortfarande stod högt på himlen. Det blev mest fram och tillbaka på gatan och jag fruktar att det nog inte kommer bli så mycket träning kommande månaderna…

När jag kom tillbaka hade de andra tjejerna kommit hem från sina projekt. Vi åt middag och pratade jättelänge. Marice, den kanadensiska tjejen, gillar jag skarpt. Hon verkar ha huvudet på skaft och med henne flyter samtalet på enkelt. Phebe verkar också jättetrevlig men det är som om att bara för att hon verkligen talar flytflytande engelska så tycker jag att det är lite läskigare att prata med henne. Hur som helst, Marice har bokat in oss alla på någon heldagsutflykt på lördag då vi ska åka till Cape Point och hikea och mountainbike en heldag. Ska jag vara ärlig har jag ingen större koll men hon verkar kunna sin grej och såhär i början är det ju bara att säga ja till allt, hehe. Därför sa jag även ja till filmkväll hos några andra volentärer från Human Rights när jag medfrågades. Det var faktiskt väldigt trevligt. Där var två svenskar, en dansk, någon indier, italienare och ja, jag vet inte riktigt vart alla kom från. Nu är vi ifall nyhemkomna, hela och säkra. Imorgon ska jag börja jobba på riktigt och när vi slutat ska vi (=alla volentärer som vill) hikea upp och titta på solnedgången vid Lions Head (som jag inte har en aning om vad det är, men ska tydligen vara fab).

Goodnight.